Open benen

We spreken van een open been als er een wond of zweer aan het onderbeen (meestal rond de enkel) is, die niet binnen normale tijd wil genezen en vaak zeer pijnlijk is.

Hoe ontstaat een open been?

Zo’n wond kan ontstaan door een klein ongeval maar begint meestal spontaan. De oorzaak is in het algemeen een slechte doorbloeding, in de zin dat het bloed niet goed naar boven in de richting van het hart wordt afgevoerd, waardoor er stuwing/vertraagde bloedstroom ontstaat met als gevolg zuurstofgebrek en slechte stofwisseling ter plaatse wat leidt tot afsterven van de huid en onderliggend weefsel. De slechte doorbloeding is op zijn beurt vaak weer een gevolg van afsluiting van diepliggende aderen in het been door trombose, die overigens niet altijd opgemerkt hoeft te worden maar wel aangetoond kan worden met een zogenaamd Duplex onderzoek.

Behandelen open been

De belangrijkste behandelmethode is nog steeds het goed zwachtelen, naast de behandeling van de aderen met injecties waar dat nodig of mogelijk is. Daarnaast worden verschillende zalfverbanden toegepast en geadviseerd om zoveel mogelijk te bewegen ondanks de pijn, maar staan te vermijden. Omdat een open been hardnekkig is moet er men rekening mee houden dat de behandeling maandenlang kan duren.

Vragen

Heeft u aanvullende vragen over open benenĀ of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via contact@praktijkbrunsting.nl of 024 322 1250.