Bloedvatvernauwing

Bloedvatvernauwing is de oorzaak van Etalagebenen. Etalagebenen is de naam voor de ziekte waarbij vernauwing of verstopping van slagaderen in de benen is ontstaan.

Symptonen etalagebenen

Dit beeld wordt gezien bij ernstige aderverkalking en vooral ook Diabetes mellitus. De patiënt krijgt pijn in de kuiten tijdens het lopen, zo heftig dat hij of zij stil moet gaan staan en net doet alsof hij in de etalage kijkt. Uiteindelijk ontstaan er blauwe of zwarte tenen, wat wijst op afsterving (necrose).

Behandeling bloedvatvernauwing

Als de vaatchirurg niets meer kan doen, bijvoorbeeld omdat alleen de kleine vaten zijn aangedaan, kan er vaak nog verbetering bereikt worden door injecties in de lies, waardoor andere vaten beter toegankelijk worden en het been weer meer zuurstof krijgt (methode van Dr. vd. Molen uit Terwolde).

Samen met dieet, voedingssupplementen, rookverbod en looptraining kan er dan nog veel bereikt worden! En indien de ziekte niet al te ver gevorderd is, kan op deze relatief simpele manier regelmatig een amputatie worden voorkomen. Voor de meeste mensen is een amputatie een dramatische gebeurtenis en zeker bij een zwakke gezondheid of hoge leeftijd vaak fataal, omdat de patiënt alle hoop laat varen.

Vragen

Heeft u aanvullende vragen over bloedvatvernauwing of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via contact@praktijkbrunsting.nl of 024 322 1250.