Orthomoleculaire geneeskunde

Gebruik van voedingssupplementen, vitamines en mineralen is heel populair. Veelal worden deze middelen geslikt op advies van de drogist of omdat in artikelen en advertenties gebruik wordt aangeraden. Vaak wordt ook gedacht: ‘baat het niet, het schaadt ook niet’.

Met kennis van zaken kan een arts op grond van klachten, gevonden afwijkingen en de voedingsgewoontes, tot een beter en gewogen advies komen. Daarmee kan onnodig of teveel gebruik van deze middelen worden voorkomen of goed gebruik gestimuleerd.

Net zoals medicijnen zijn deze middelen ook vaak erg duur. Een goed, belangeloos advies betaalt zich al gauw terug.

Wat weten we over orthomoleculaire geneeskunde?

Ondanks alle discussies zijn drie dingen zeker:

  1. Door de wijze waarop tegenwoordig voedsel geproduceerd wordt, is de totale voedingswaarde van veel producten dramatisch afgenomen. Met recht wordt daarom het eten van biologische ,onbespoten voedingsmiddelen gepromoot.Op alle verpakkingen staat verplicht vermeld hoeveel suikers, eiwitten en vetten aanwezig zijn, maar daarom gaat het niet alleen. Zonder vitamines en mineralen kunnen die voedingsstoffen helemaal niet door het lichaam benut worden. Vroeger leidde bijvoorbeeld het simpele gebrek aan vitamine-C tot scheurbuik waardoor veel scheepslieden overleden.
  2. De ouder wordende mens neemt voedingsstoffen minder goed op uit het spijsverteringskanaal, en heeft door een veranderd leef- en bewegingspatroon andere voedingsbehoeftes.
  3. Bij het gebruik van gewone medicijnen, ook bij de gewone pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn, kan de opname in de darm belemmerd worden of de behoefte aan mineralen en vitamines veranderen. Ook door roken stijgt b.v. de behoefte aan vitamine-C aanmerkelijk, veel meer dan de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid.

Vragen

Heeft u aanvullende vragen over onze orthomoleculaire behandelingen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via contact@praktijkbrunsting.nl of 024 322 1250.